Aquesta crisi no l´han de pagar els riders

CCOO reclama responsabilitat a les empreses de Menjar Ràpid


Després de dies d'incertesa i de desinformació les empreses de Menjar ràpid han presentat totes ERTOs per força major o per causes organitzatives. CCOO els demana responsabilitat cap a les seves plantilles per assegurar la seva supervivència econòmica.

Riders davant la COVID-19.- Si ets rider has de poder fer la teva feina en condicions segures.

>> En castellà   >> En català   >> En anglès


Des que va començar la crisi sanitària i amb el tancament decretat pel govern dels establiments d'Hostaleria, les i els treballadors de les empreses de sector de Menjar Ràpid han viscut una situació marcada per la desinformació i la incertesa. Les empreses els han enviat a casa sense saber per quant de temps, en alguns casos obligant-nos a canviar les vacances o sense saber quina consideració tenen aquests dies, trepitjant d'aquesta manera els drets bàsics de la plantilla.

Finalment, aquestes mateixes empreses han acabat presentant ERTOs per Força Major i alguna també per causes organitzatives davant l'Autoritat Laboral, dels quals l'àmplia majoria, finalment s'han aprovat, mantenint únicament el lliurament a domicili. Fins al moment s'ha resolt els expedients de Domino's Pizza, Tagliatella, Restauravia, Burger King, Tim Hortons, Popeyes, KFC, Vips, Foster Hollywood.

Per a CCOO és fonamental assegurar la supervivència econòmica d'aquest 85 % de persones que es veuen afectades per la sol·licitud d'ERTO i per això des que va començar aquesta crisi el sindicat ha mantingut converses amb totes les empreses on té representació per exigir mesures que garanteixin estabilitat salarial a la plantilla:

- Procurar que l'empresa avancés el pagament de les prestacions d'atur.

- Complementar a la prestació de l'atur.

- Garantir la salut de les treballadores i treballadors que segueixen en actiu.

- Garantir que les persones afectades per l’ERTO, siguin readmeses com més aviat en les mateixes condicions que abans de l'aplicació de l'ERTO.

CCOO entén que no són exigències desorbitades tenint en compte que els grans grups d'empresa en 2018 han facturat 1.500 milions. De fet, el Grup Telepizza ha decidit donar suport a la seva plantilla complementant el 10% de la prestació d'atur i no descomptant dies de vacances. Però per ara és l'única empresa de menjar ràpid que es responsabilitza de la seva plantilla. La resta no només es neguen a complementar la prestació per desocupació, també es neguen a avançar el pagament de la mateixa, generant gran incertesa a les i els treballadors sobre com poden fer front a les despeses d'aquest mes.

CCOO, reclama a la resta d'empreses responsabilitat cap la seva plantilla. El sindicat és conscient de l’impacte que té la situació actual a les empreses, de la mateixa manera que demana a les mateixes que prenguin consciència de l'impacte econòmic que suposa per a les famílies que depenen d'un salari, ja de per si precari. Sobretot, tenint en compte que la majoria de contractes són a temps parcial, i el salari frega el mínim interprofessional.

Riders davant la COVID-19

Si ets rider has de poder fer la teva feina en condicions segures.

Per això, la plataforma ha de:

- Garantir un protocol preventiu de NO contacte en la recollida i el lliurament de comandes que prevegi:

- Atendre només comandes pagades en línia.

- Evitar aglomeracions i garantir distàncies mínimes d’entre 1,5 i 2 metres.

- Deixar la comanda davant de la porta del client.

- Evitar tocar amb les mans les manetes de les portes.

- Facilitar informació i formació sobre higiene i mesures de protecció.

- Informar els clients de les mesures preventives adoptades que hauran de respectar.

- Evitar càrregues de treball excessives per prevenir en els treballadors i treballadores problemes de salut com estrès, tensions i cansament.

- Reemborsar als repartidors i les repartidores les despeses derivades de l’adquisició de mascaretes, guants i productes de neteja.

 Tu també t’has de protegir. Recorda:

- Netejar i desinfectar de manera freqüent els vehicles de repartiment i la motxilla.

- Rentar-te les mans després de cada servei o fer servir guants d’un sol ús o producte desinfectant.

Trucar al 900 053 723 en cas de:

- Presentar tos, febre i mal de coll.

- Ser vulnerable al virus (problemes respiratoris crònics, cardiovasculars o diabetis, entre d’altres).

- En aquests casos, la plataforma no et pot obligar a continuar treballant.

CCOO Serveis Catalunya


Riders davant la COVID-19

Si la plataforma no et facilita les mesures que garanteixin la teva seguretat a la feina i necessites informació sobre els ajuts de la Generalitat i/o del Govern central adreçats els autònoms i autònomes, truca a CCOO al 933 100 000 o formula la teva consulta al formulari següent: https://consulta.ccoo.cat/

>> Comunicat "CCOO reclama responsabilitat a les empreses de MENJAR RÀPID i mesures de seguretat pels RIDERS"

>> Comunicado "CCOO reclama responsabilidad a las empresas de COMIDA RAPIDA Y medidas de seguridad para los RIDERS"

>>PER ESCOLTAR “L’ERTO a Burger King, repercuteix la precarietat”