CCOO signa un primer protocol d'atenció de les persones treballadores víctimes de violència de gènere a ARCASA empresa de restauració col·lectiva


La Federació de Serveis de CCOO de Catalunya ens felicitem d'haver impulsat, acordat i signat aquest primer protocol en el sector de la restauració col·lectiva, d'atenció a les persones víctimes de violència de gènere. CCOO impulsarà la seva aplicació a ARCASA esperant poder extendre aquestes mesures en altres empreses del sector per a la defensa i millora dels drets laborals de les víctimes de violència de gènere, contribuint així en l'eradicació de la violència de gènere i garantint l'exercici dels drets laborals d'aquestes persones.pdf
print
pmail

Aquest tipus de mesures són especialment importants en empreses feminitzades, cas d'Arcasa, empresa estatal amb més de mil persones treballadores, de les quals més del 75% són dones. Aquest protocol, que millora notablement els mínims legals, facilitarà espais de treball més segurs i millors canals d'informació i suport a les víctimes de violència de gènere.

El protocol detalla un itinerari clar que poden seguir les persones treballadores, per estar acompanyades a tot moment, sent aplicable en un termini màxim de 48 hores després de l'acreditació de la condició de víctima de gènere, incloent:

- Adopció de mesures cautelars, també en cas de violència dins de l'empresa i sempre amb el consentiment de la persona afectada, que evitin la situació conflictiva (mobilitat de persones o horaris, per exemple).

- Garantia i millora en l'exercici de drets laborals:

¬∑         Permisos retribu√Įts. El seu √ļs no afectar√† al cobrament de primes o plusos destinats a incentivar la pres√®ncia en el treball.

¬∑         Potencial reordenaci√≥ del temps de treball i reducci√≥ de la jornada, sent exemples de les mateixes: Canvis a l'hora d'entrada i sortida, descansos a diferents hores, elecci√≥ del torn de treball, en funci√≥ de la disponibilitat en l'empresa.

¬∑         Possibilitat de la reducci√≥ de jornada fins al 50% de la jornada ordin√†ria, sense reducci√≥ de sou.

¬∑         Recol¬∑locaci√≥ a un altre centre de treball de l'empresa de 6 mesos (m√≠nim legal) a 12 mesos. Si no hi hagu√©s vacant de la seva categoria, s'estudiar√† qualsevol altre lloc en funci√≥ de la disponibilitat.

¬∑         En cas d'Incapacitat Temporal (malaltia) s'estudiar√† el pagament dels complements necessaris per mantenir la retribuci√≥ ordin√†ria.

¬∑         Acc√©s a exced√®ncia i suspensi√≥ contracto de treball, sense necessitat d'establir un per√≠ode m√≠nim d'exced√®ncia.

- Procediment de suport psicològic. El Servei de Prevenció Aliè prestarà seguiment de les lesions i atenció psicològica mentre sigui necessari. En el cas de persones que no comptin amb acreditació com a víctima però hi hagi indicis d'ella s'aplicarà el mateix criteri.

- Formació, extensió i publicitat de l'acord. Accions de sensibilització, formació i difusió a tota la plantilla, així com a les empreses contractades i subcontractades perquè informin a les seves plantilles.

CCOO Serveis Catalunya