CCOO compromeses per una societat feminista, integradora, plural i diversa

Manifest 17 de maig: dia mundial contra la LGTBIfòbia


El 17 de maig de 1990 la Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Des de llavors aquest dia ha passat a celebrar-se el dia internacional de la lluita contra la LGTBIfòbia. Encara que han passat més de 30 anys, avui dia l'estigma i la violència cap a les persones del col·lectiu LGTBI es veu justificat per certs discursos d'odi. Cal recordar també que no va ser fins l’any 2018 que la OMS no va excloure la transsexualitat del llistat de malalties mentals.  Avui dia, la Classificació Internacional de Malalties continua parlant de la transsexualitat com a “incongruència de gènere”.


En més d’un terç dels països del món, ser part del col·lectiu LGTBI encara és un delicte: en setanta països es castiga amb pena de presó i en vuit, fins i tot, amb la mort.

Segons l'última enquesta de l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, el 38 % d'europeus LGTBI denuncien haver rebut insults, amenaces o persecucions els últims 12 mesos, enfront d'un 41 % al nostre país.

A les escoles i centres educatius, al voltant del 90 % de totes les persones enquestades denuncien  haver presenciat "comentaris o comportaments" homòfobs.  Això porta a que el 66 % del col·lectiu LGTBI del nostre país hagi amagat la seva orientació o identitat sexual abans d'arribar a la majoria d'edat.

Al carrer, les agressions contra persones LGTBI, encoratjades pel discurs de l’extrema dreta, s’han triplicat els últims anys a Catalunya, tal i com registra l’Observatori Contra l’Homofòbia.

A l'àmbit laboral, 17 de cada 100 persones treballadores al nostre país asseguren haver estat discriminats a la feina o en processos de selecció per formar part del col·lectiu LGTBI. Aquesta enquesta també assenyala que un 25% de les persones LGTBI amaga formar part d'aquest col·lectiu en el treball per por de ser discriminats. Cal remarcar la situació que viuen les persones trans. Aquest  col·lectiu té especial dificultat per accedir al mercat laboral,  el que  conjuntament amb la discriminació que pateixen a la vida pública pot agreujar la seva situació de vulnerabilitat i condemnar-les a la marginalitat i a l'economia submergida. La comunitat trans és, alhora, un dels sectors amb uns índexs més alts d'atur.

Des de CCOO, com a sindicat de classe, lluitem pel conjunt de la classe treballadora, tenint en compte la diversitat que hi ha en el seu conjunt i valorant els problemes de totes les persones que formen part de la classe treballadora. Ens trobem molt lluny d'una igualtat efectiva entre les persones pel que fa a la seva identitat de gènere o orientació sexual. Les empreses hauran d'adoptar mesures per crear confiança i construir contextos més segurs i favorables per a la diversitat sexual i la identitat de gènere i CCOO treballarà per aconseguir-les des de la seva acció sindical i a través de la negociació col·lectiva.

CCOO manté el seu compromís de treball en la denúncia constant contra les situacions de discriminació que el col·lectiu ve patint i que es fonamenten en una societat que encara manté grans estereotips i prejudicis contra les persones LGTBI.

 

Apostem per una societat feminista, integradora, plural i diversa.

Les persones LGTBI tenim dret a ser com vulguem ser.