CCOO t茅 activa la campanya Cos s铆, cosa no, contra la cosificaci贸 de les dones i la discriminaci贸

La Inspecci贸 de Treball d贸na la ra贸 a CCOO per la denuncia interposada contra la cadena Hooters per faltar a la dignitat de les seves treballadores


La Inspecci贸 de Treball conclou que Hooters incorre en una infracci贸 a la "dignitat de les treballadores en el desenvolupament de la seva activitat professional". L'Informe d'Inspecci贸 de Treball confirma la denuncia interposada per CCOO contra l'empresa Hooters de Castelldefels, al resoldre que oferir a les treballadores un vestuari de treball que implica ensenyar gran part del cos i en particular zones especialment 铆ntimes 茅s una falta greu contra el dret de tota persona treballadora "al respecte de la seva intimitat i a la consideraci贸 deguda a la seva dignitat" incomplint aix铆 l'article 4.2.e) del TRET, Real Decret Legislatiu 1/1995.


pdf
print
pmail

CCOO valora molt positiva aquesta resoluci贸 perqu猫 afavoreix l'acci贸 sindical per erradicar aquesta pr脿ctica discriminat貌ria i vexat貌ria contra les dones treballadores al cosificar-les. Malauradament aquesta pr脿ctica, CCOO denuncia que es d贸na en sectors amb atenci贸 directa al p煤blic com s贸n la restauraci贸, l'hostaleria, el comer莽, fires i congressos -entre altres-, on el m脿rqueting de les empreses utilitzen en la relaci贸 laboral el cos de les dones, especialment les parts 铆ntimes, com a reclam sexualitzat desproporcionat i injustificat en el desenvolupament de l'activitat professional.

La Federaci贸 de Serveis de CCOO de Catalunya va denunciar l'1 de desembre de 2017 a Inspecci贸 de Treball a Hooters perqu猫 investigues les caracter铆stiques de les condicions laborals de la cadena  davant la seva obertura a Castelldefels. La cadena Hooters, molt coneguda als EUA amb el sobrenom de breastaurant (restaurant de les mamelles) va iniciar la seva activitat a Castelldefels no exempta de pol猫mica i acusada de tracte sexista a les seves treballadores en les ofertes de treball i en el vestuari de treball. En el transcurs de les actuacions d'investigaci贸 de la Inspecci贸, l'empresa va comunicar que va decidir deixar d'operar sota la marca Hooters i que l'establiment ser脿 substitu茂da per altre marca de restauraci贸.

CCOO va interposar aquesta denuncia al estar plenament d'acord amb la Declaraci贸 del Consell Nacional de les Dones de Catalunya en considerar que la comunicaci贸 publicit脿ria de la cadena Hooters en els seus restaurants 茅s sexista, i per tant il路l铆cita, i que basa la seva estrat猫gia en la reproducci贸 d'estereotips de g猫nere que utilitza el cos de les dones com a reclam per a la captaci贸 dels seus clients.

CCOO de Catalunya t茅 activa la campanya "Cos s铆, cosa no"en contra de la cosificaci贸 de les dones, precisament per a denunciar i actuar davant de la manca de dignificaci贸 de la dona quan se la qualifica en funci贸 de la seva bellesa o de la seva correspond猫ncia amb el desig sexual mascul铆, sense fer refer猫ncia ni a la seva capacitat racional ni a la seva dignitat humana. Sovint el cos de la dona es mostra i es tracta com un mer objecte que ha de ser explotat i exposat, de vegades, tamb茅, juntament amb altres objectes o productes.

CCOO denuncia que els models, com els dels restaurants Hooters, ataquen de forma directa i frontal els drets de les dones - que s贸n drets humans -, i s贸n un mirall vergony贸s per la lluita contra la viol猫ncia masclista i malmeten el model de societat que volem.

CCOO Serveis Catalunya