Coronavirus

 


 


28 de Maig: Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones


Amb motiu de la celebració del dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, CCOO SERVEIS volem subratllar la importància d'integrar la perspectiva de gènere també en la salut laboral com a peça clau al treball digne per a aconseguir la igualtat real i efectiva.


Quan incorporem la perspectiva de gènere en la salut, ho fem no sols reconeixent les diferències biològiques de sexe, sinó evidenciant que hi ha distincions de gènere que estan socialment construïdes entre dones i homes, relacionades amb les posicions de poder entre els sexes, com el control i l’accés als recursos en salut o la corresponsabilitat de la cura de la salut, i són principalment les dones les encarregades de les cures; d’aquesta manera, assumeixen dobles i triples jornades de treball.

Queda clar que el gènere és un determinant clau en les oportunitats de salut i que és necessari la realització d'activitats preventives, que no reproduïsquen i perpetuen les desigualtats també en aquest camp. La divisió sexual del treball i els rols associats a cada sexe, suposa que les dones se situen en posició de desavantatge social, i ocupen llocs de menor valor i reconeixement, pitjor remunerades, llocs sense presa de decisions i precaris, que influiran molt negativament en la seua salut.

Quan pensem en la salut de les dones tendim a relacionar-la amb la salut reproductiva, principalment en l'embaràs o la lactància malgrat que hi ha un ampli ventall d'exposicions a riscos per a la salut reproductiva tant en dones com en homes que es desenvoluparan de manera diferent. Dones i homes compartim molts problemes de salut que poden afectar de manera diferent a cada sexe tant per causes físiques o biològiques, com per motius socials. Tenim diferents maneres d'emmalaltir i de presentar símptomes; fins i tot la medicina i diferents teràpies poden actuar de manera diferent en dones i homes.

Però la medicina ha tingut tradicionalment un estudi androgènic, centrat en l'home com a únic subjecte d'estudi, que representa tota la humanitat sense cap distinció, i la dona està subrepresentada en els assajos clínics i centrada exclusivament en l'estudi de la salut reproductiva.

Un any més CCOO reivindiquem el dret de les dones a la salut integral, i posem el focus especialment en la salut laboral.

En CCOO estem regulant en les empreses, la prevenció i el tractament de la violència sexual o per raó de sexe en el treball, patida principalment per les dones la qual cosa les fa més vulnerables, així com a través de la negociació col·lectiva o els plans d'igualtat condicions que milloren les formes d'organització del treball, i és aquest un component que també influeix en la salut de les treballadores.

Continuarem desplegant la nostra acció sindical perquè la prevenció de riscos i estudis sobre la salut es realitze amb perspectiva de gènere que és l'única manera eficaç de no perpetuar les desigualtats que encara hui dia enfrontem, adequant les mesures que garantisquen la salut de totes les persones treballadores.

 

 


Descarrega ací el MANIFEST "Día Internacional de Acción por la Salud de las Mujeres" Federació de Serveis CCOO