2019-10-17 ISTI del centro de Lleida

RESOLUCION DEL CONSELL NACIONAL DE LA CONC


El Codi penal no resoldrà un conflicte polític. Es necessita política amb majúscules.


La Comissió Obrera Nacional de Catalunya hem lluitat des dels nostres orígens a favor de les llibertats democràtiques i dels drets socials i nacionals del poble de Catalunya. Hem defensat la necessitat de teixir la convivència i la cohesió social des de la pluralitat, la diversitat i els drets socials.

Construïm la posició de CCOO de Catalunya des de la pluralitat interna i la independència en la presa de decisions. Volem que totes les persones afiliades se sentin respectades pel sindicat en els seus posicionaments polítics personals i en les decisions que vulguin prendre per defensar-los, i per això valorem que el debat polític dins de l’organització s’hagi produït sempre de forma democràtica i argumentada.

Des d’aquests principis, el Consell Nacional de la CONC fem una anàlisi de la sentència del Tribunal Suprem, dels fets que s’hi tracten i de les seves conseqüències.

 

Manifestem el desacord de CCOO amb la decisió d’haver derivat a la via judicial les relacions entre els governs de Catalunya i Espanya. La judicialització ha contribuït a la polarització i a l’allargament del conflicte, i no és ni pot ser el camí de la sortida política. Per ser resolt, aquest conflicte requereix vies de diàleg polític i voluntat d’entesa i consens. Per això discrepem fermament de qualsevol unilateralitat.

Considerem que la condemna és injusta. La sedició, que és un delicte contra l’ordre públic, s’interpreta de manera tan àmplia que criminalitza formes de protesta i manifestació sense que s’hi hagi produït violència, ni organitzada ni suficient, com recull la mateixa sentència. CCOO lluitarem perquè els drets democràtics es puguin exercir plenament.

Hem denunciat sempre l’abusiva presó preventiva a la qual han estat sotmesos els líders i lideresses polítics i socials empresonats. Considerem que és necessari que puguin recuperar la llibertat amb les fórmules legals que generin més consens amb l’objectiu de formar part de la solució d’un conflicte polític i territorial que fa massa anys que dura.

La sentència del Tribunal Suprem, doncs, no ajuda a solucionar el conflicte, sinó que afegeix riscos a la polarització social i política, cosa que, en un context de campanya electoral, augmenta la crispació i fa encara més difícils les solucions polítiques.

En aquest sentit, exigim als partits i institucions catalanes i espanyoles que comencin urgentment un procés de negociació capaç de trobar una sortida a aquesta situació i que abandonin el debat estèril de batalla electoral centrat tant l’aplicació de l’article 155 com en iniciatives de ruptura unilateral del marc institucional. Cal, abans que res, un reconeixement mutu entre institucions, entitats socials i polítiques que avui mantenen posicions ben diferents. Només es pot avançar des de la construcció d’una majoria social i política a favor d’una solució pactada.

Necessitem recuperar la normalitat institucional per abordar ja l’increment de la pobresa i les desigualtats socials, perquè són les institucions democràtiques les que poden contraposar el poder de la gent al poder econòmic i garantir drets.

Des de CCOO no ens volem resignar a la cronificació d’aquesta situació, de la mateixa manera que no volem generar frustració amb plantejaments que s’allunyin de la realitat. Ans al contrari, volem incidir en la resolució del conflicte.

Per això, hem fet propostes concretes que encara creiem vigents, per obrir vies de negociació sense imposicions per part de ningú, com la proposta del 10 d’octubre de 2017, d’una doble via de negociació que abordi el conflicte polític territorial i les vies que possibilitin votar als ciutadans i ciutadanes catalanes.

CCOO fem una crida a enfortir els espais de convivència i el reforç de la pluralitat -valors d’una societat que ha de seguir compromesa amb la normalitat i l’estabilitat institucional-, i a continuar desenvolupant els espais d’autogovern de Catalunya. I condemnem tot tipus de violència que alimenta la confrontació i no ajuda a resoldre el conflicte. Organitzarem conjuntament amb entitats socials de base transversal de totes les mobilitzacions que tinguin com a objectius els drets, la llibertat, el diàleg i la justícia social.

https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2019/resolucio_consell_sentencia_proces.pdf