Iniciatives dels agents socials del sector de restauració col·lectiva per garantir l´enfortiment de les empreses i la continuïtat de l´ocupació


Des de la Federació de Serveis de CCOO hem promogut un document de propostes consensuades per part dels signants del Conveni Col·lectiu Estatal del Sector Laboral de Restauració Col·lectiva.


En l'acord, que pròximament adreçarem a la Comissió de Seguiment de l'Acord Social de Defensa de l'Ocupació, ens comprometem conjuntament a realitzar totes les accions necessàries per a la recuperació de l'activitat, la pervivència de les empreses i el manteniment de l'ocupació.

 

Sindicats i la Patronal considerem que la força major derivada de l'estat d'alarma, que ha suspès l'activitat productiva, persistirà específicament en aquest sector un cop s'aixequi aquest període decretat per l'Estat. Com a conseqüència l'activitat trigués més temps encara en recuperar-se. Per això, se sol·licita ampliar la concurrència d'aquesta força major mantenint les condicions actuals, sense perjudici que aquesta s'estengui si persisteixen les circumstàncies i prèvia consulta als agents socials.

 

S'entén que l'Administració Pública ha de tenir en compte aquesta circumstància a l'hora de tramitar els ERTO, amb els efectes d'exempció de quotes empresarials a la Seguretat Social i de protecció específica per desocupació a les persones treballadores que vegin suspesos temporalment els seus contractes o reduïdes les seves jornades. Així mateix, els agents socials fan una crida a l'executiu estatal perquè garanteixi una protecció per desocupació per a les persones treballadores en situació d'ERTO, inclosos els contractes fixos discontinus, mitjançant prestacions i ajuts públics suficients, sense exigència de carència, i la reposició de les prestacions que poguessin consumir durant la situació legal d'atur temporal.

 

Altres propostes incloses en el document:

 

· La concreció i unificació de criteris sobre el procediment adequat, tant en l'àmbit laboral com en l'àmbit administratiu per a tots els contractes públics adjudicats en el sector així com una regulació per aquesta unificació sense perjudici en cap cas per a les persones treballadores.

 

· La protecció específica pels contractes fixos discontinus tan estesos en el sector.

 

· La garantia d'un retorn a la feina amb les màximes condicions de seguretat tant per a les persones treballadores com per als clients en totes les empreses, a través de guies consensuades i plans específics en les empreses.

 

· Per verificar el compliment es creessin comissions de seguiment dels ERTOs en què es vetllés per una desafectació homogènia i amb criteris objectius per a la tornada a la feina així com que el temps màxim de permanència en els ERTOs sigui de 180 dies perquè no es vegin minvades encara més les condicions salarials.

Totes les parts també ens comprometem a seguir negociant per aconseguir el manteniment de l'ocupació i de les condicions. Valorem molt positivament aquest document de propostes esperant que no deixi de ser un primer pas cap a la normalitat del sector amb les màximes garanties de seguretat per al mateix.

CCOO Servicios