CCOO aconsegueix per la via judicial recuperar drets pel sector d'hostaleria


El Tribunal Supremo (TS) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declaren il·legal una doble escala salarial pels menors de 35 anys acordat per la UGT i la patronal del sector (ACERCO) en el conveni de col·lectivitats de Catalunya, donant així la raó a la demanda de CCOO


La sala de lo social del Tribunal Supremo (TS) ha desestimat el recurs de cassació interposat per l'Associació Catalana d'Empreses de Restauració Col·lectiva (ACERCO) contra la sentencia dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de data 8 maig de 2014. Finalment el TS ratifica la il·legalitat del precepte que regula un salari de 11.000 euros bruts anuals que discrimina als treballadors i treballadores menors de 35 anys.

El Tribunal Supremo, d'aquesta manera, ratifica la sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que declara il·legal el nivell retributiu per a les persones menors de 35 anys en funció dels seu ingrés en les empreses abans o després del 6 d'agost de 2013, data en la que es va publicar el I conveni col·lectiu de col·lectivitats de Catalunya signat per la Patronal ACERCO i la UGT. CCOO no va signar aquest conveni col·lectiu al ser precisament aquesta doble escala un dels elements de desencontre i discrepància en la negociació. Un cop publicat i començat a aplicar-se l'esmentat conveni en el sector, CCOO va decidir interposar la corresponent demanda al TSJC.

En la negociació del II Conveni, estant el recurs de cassació davant el TS pendent, la Patronal ACERCO i la UGT varen tornar a acordar aquest nivell retributiu inferior per als menors de 35 anys. Per les gestions realitzades per CCOO davant l'Autoritat Laboral ha permès que s'hagi obligat a les parts eliminar aquesta regulació discriminatòria.

Per altra banda, recentment el TSJC també ha donat la raó a la demanda que va presentar CCOO per la seva oposició a la modificació, per part de la majoria en la comissió paritària del conveni d?hostaleria de Catalunya (UGT i la Confederació Empresarial d'Hostaleria de Catalunya) de la quantia del complement salarial en espècie per manutenció en la província de Tarragona, amb repercussions negatives per les prestacions del sistema de Seguretat Social i en les quanties de les prestacions d'atur dels treballadors i treballadores.

CCOO manifesta que aquestes denuncies per via judicial responen al seu clar i ferm compromís en la defensa d'aquells acords que milloren les condicions salarials i de treball i que continuarà no firmant i denunciant tots aquells acords contraris amb els interessos dels treballadors i treballadores.