L'ocupació al sector d'hostaleria creix poc, és precari, externalitzat, fraudulent i amb salaris baixos

CCOO rebutja que la patronal d'Hostaleria ofereixi un increment salarial de l'1,50% mentre la seva rendibilitat augmenta anualment en un 10%


Per CCOO és prioritari aconseguir un conveni de millores, fer tot el possible perquè les negociacions avancin cap a recuperar poder adquisitiu real i altres drets plantejats que donin estabilitat, qualitat i condicions de treball dignes en concordança al moment positiu que viu el sector.


En el sector d'hostaleria a Catalunya treballen un total de 236.197 persones un 4% més que al primer trimestre del 2016, de les que 29.229 persones treballen en els 1.998 establiments hotelers a Catalunya. L'activitat turística ha tingut un comportament positiu aquest primer quadrimestre del 2017.

1.     El creixement en nombre de visitants ha suposat un augment important a Catalunya amb un 23,70 %, que suposa un augment de 351.460 visitants (de 1.482.961 visitants al abril 2016 a 1.834.421 al abril de 2017)

2.     Les  pernoctacions a Catalunya s'han incrementat en un 23,19%, en un any ha passat de 3.901.367 a l?abril de 2016 a 4.806.272 a l'abril de 2017.

3.     Els preus de l'hostaleria a Catalunya continuen pujant. Mentre que la facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada s'ha increment en un 7,62%, la rendibilitat per habitació ho fa en un 17,19%.

Si aquesta es la cara A que afavoreix a les empreses i ve a demostrar la rendibilitat del negoci de l'hostaleria, CCOO denunciem "la cara B del turisme", on l'ocupació empitjora, és més precària i amb jornada més parcial, com es comprova en la comparativa del primer trimestre de 2017 sobre el 2016:

1.     En aquest període s'ha reduït en un 1,7 % la taxa de temporalitat mantenint-se en un 26,1% alhora que ha augmentat considerablement la contractació en repartiment de les jornades laborals, increment del 2%, que suposa un 26,6 % de les contractacions en el sector.

2.     Referent a la població assalariada al 2017, ha augmentat amb contracte indefinit de manera més significativa (un 10%) que l'augment amb contracte temporal (1%). Això ha fet que la taxa de temporalitat de l'hoteleria s'hagi reduït lleugerament. No obstant, el nivell de temporalitat del sector és desorbitat, essent el 26,1% del total de la població assalariada en el 2017.

3.     En relació a la parcialitat, per contra, s'ha augmentat de manera considerable la població ocupada que treballa a temps parcial (en un 13%), tot i que la jornada completa també ha augmentat (1,2%). Per això, la taxa de parcialitat ha augmentat considerablement, representant el 26,6% de la població ocupada.

CCOO Serveis denuncia també l?abús dels contractes formatius en frau de llei, tant el de practiques com el de becari, que cerquen més cobrir llocs de treball habituals per estalviar-se el corresponent salari en nom de la formació. Altres preocupacions són les subcontractacions i externalitzacions de departaments propis en l'activitat del sector d'hostaleria, i en particular, el departament de cambreres de pisos, que té com a l'objectiu de precaritzar més l'ocupació i no aplicar el conveni sectorial per a rebaixar més encara els salaris i empitjorar les seves condicions laborals.

Des de CCOO seguim compromesos en construir un model turístic sostenible i socialment responsable, fonamentat amb la qualitat del servei, així com l?eliminació d'aquesta "cara B del Turisme". El sindicat aposta per la qualificació i la formació professional de les persones professionals que presten el seu servei al sector, front a models de curt recorregut, centrats en la maximització del benefici a costa de la competència deslleial i el dumping, les externalitzacions, l?ajust de costos laborals i el frau de llei.

Seguirem informant!


Afilia-t'hi!