Acte sindical cridant a la participació en el Primer de Maig


La seu de CCOO PV ha acollit una assemblea en el marc del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, en la qual s’ha ret homenatge a les 63 víctimes d’accidents mortals de treball l’any 2021. Els assistents a l’assemblea han guardat un minut de silenci envoltats per parells de sabates buides que han presidit l’escenari en representació de les víctimes. 


Este artículo se publicó originalmente en PAIS VALENCIANO (Servicios CCOO País Valencià) ,

#1Maig2022 Contindre preus, augmentar salaris i acabar amb la desigualtat

La secretària general de CCOO PV, Ana García ha assenyalat que aquest Primer de Maig, el primer de tornada a la normalitat després de la pandèmia, eixirem al carrer “a manifestar-nos, a reivindicar els drets socials i laborals de la classe treballadora, en definitiva, a reivindicar que se situe el benestar de les persones per davant dels interessos econòmics d'una minoria privilegiada”. 

García, que ha destacat la complexitat del moment en el qual vivim, ha apuntat que la pressió inflacionista de l'energia, agreujada per una guerra injustificada, amenaça les condicions de vida i treball que s'havien salvat de la crema gràcies a l'escut social, dissenyat pel Govern i els agents socials, després de l’aparició fatídica de la covid fa més de dos anys.

La secretària general confia que l'organització sindical ha de continuar sent part de la solució. “Es pot fer front a la crisi d'una altra forma. Just ara, és imprescindible garantir el poder adquisitiu de la classe treballadora, especialment de les persones més vulnerables”. García ha assegurat que si les patronals no assumeixen que cal aconseguir un repartiment equilibrat entre rendes del treball i rendes del capital, difícilment s'aconseguirà el V Acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva. “No pot ser que sempre paguen els mateixos. O s'accepta parlar de clàusula de revisió salarial o no hi haurà acord. I eixirem al carrer perquè raons no ens faltaran”, ha afirmat la dirigent sindical.

#28abril Posar la prevenció en el centre de la recuperació i fer de la salut laboral un dret fonamental

El secretari d’Acció Sindical i Salut Laboral de CCOO PV, Jaume Mayor, ha destacat en la seua intervenció l’augment de la sinistralitat arran de la reforma laboral de 2012, i ha establert una relació directa entre les condicions precàries i la mala salut laboral. De febrer de 2021 a gener de 2022 s'han notificat uns 50.000 comunicats de baixa, 354 accidents greus i 66 accidents mortals", una xifra que s'incrementa des de l’entrada en vigor de la reforma laboral imposada pel Partit Popular, que aprofundí en la precarització i la indefensió de les persones treballadores.

Mayor ha fet una denúncia contundent de l’infraregistre crònic de les malalties d’origen laboral. “És molt difícil d’amagar un mort, sabem que l’any 2021 van morir 63 persones en accidents de treball al País Valencià, però no sabem quantes persones van morir com a conseqüència de malalties contretes en el treball. Les malalties professionals són encara l'assignatura pendent”. Segons un estudi de la Universitat Carlos III s’estima en un 92 % les malalties professionals que no es reconeixen com a tals. “Si no reconeixem que hi ha un problema, difícilment donarem amb la solució. És urgent millorar els mecanismes de control, detecció i reconeixement de les malalties professionals” ha conclòs.

CCOO PV considera un objectiu primordial la defensa de la salut laboral, que ha de ser un dret fonamental per a treballadors i treballadores. “Encara que la constitució reconeix el dret a la salut, sembla que aqueix dret cal penjar-lo en la taquilla quan entrem a les fàbriques, en les empreses” ha lamentat. Els riscos psicosocials estan cada dia més presents en la vida de les persones treballadores, “cal actuar abans que siga tard, les noves maneres de treballar impliquen nous riscos en el treball”.

El secretari general ha enumerat les propostes del sindicat per a millorar la prevenció de la salut laboral com ara la figura del delegat de prevenció territorial en les empreses sense representació sindical, atenent al fet que el 95 % del teixit empresarial valencià són xicotetes empreses o microempreses. Finalment ha reclamat recursos en línea amb l’entorn europeu per a una inspecció de treball realment efectiva.

En acabar la seua intervenció les persones responsables de la salut laboral en les federacions han fet una lectura coral del manifest editat amb motiu del #28 d’abril. “Necessitem situar la prevenció de riscos laborals en el centre de la recuperació i les persones en el centre de totes les polítiques. Perquè la salut és un dret fonamental també en el treball”.