La Inspecció de Treball dóna la raó a CCOO perquè 6.000 persones treballadores del turisme Pirineus de Lleida siguin incloses en ERTO per força major


La resolució es dicta després que CCOO denuncies a nombroses empreses del sector de l'hostaleria del Pirineus de Lleida pel cessament anticipat per fi de temporada de fixos discontinus i eventuals el passat 14 de març de 2020, deixant a més de 6.000 persones treballadores sense accés a prestacions de desocupació i ajudes assistencials.


CCOO exigeix l'extensió d'aquestes resolucions d'Inspecció de Treball per al conjunt de persones afectades sense haver de realitzar demandes individuals, molt problemàtiques de realitzar a causa de les dificultats d'accés telemàtic existents.

El col·lectiu afectat per aquesta situació arriba a 6.000 persones, entre fixos discontinus i eventuals, que van veure rescindits els seus contractes per final de temporada, quan la finalització de la mateixa estava previst pel 13 d'abril. CCOO va denunciar que a totes aquestes persones haurien de ser incloses en ERTO per causes de força major com estableix l'apartat 6 del RD 8/2020, i que aquesta situació suposava deixar a aquest grup al marge de les cobertures de les prestacions de desocupació per Covid-19, així com de la resta d'Ajudes Socials instaurades per decrets posteriors relacionats amb els efectes econòmics i socials de la pandèmia.

Després d'aquesta resolució, des de  CCOO s'apel·la a la responsabilitat social de les empreses en la gestió d'aquesta situació per a la inclusió de les seves plantilles en ERTO, ja que no procedeix la visió esbiaixada del RD 8/2020 al·legada al seu moment per no fer-ho. Aquesta negativa es basava en la suposada obligació de manteniment de les plantilla durant els 6 mesos posteriors a la finalització de l'estat d'alarma, sent presumible, per la seva proximitat, que el mateix es realitzés ja fora de temporada i per tant sense requerir força laboral. Per a CCOO aquest argument no procedeix ja que el 90 % de la plantilla d'aquest sector és fix discontinu i aquesta condició ja comporta la praxi de la crida segons les necessitats i ocupació de cada establiment.

CCOO reitera el seu compromís perquè els fixos discontinus i eventuals no quedin sense protecció en aquesta crisi sanitària, per a això, seguirà denunciant totes aquelles situacions d'abusos o inacció d'empreses davant l'autoritat laboral, i seguirà pressionant en totes les instàncies polítiques i administratives per facilitar l'accés a prestacions de les persones treballadores que evitin situacions de vulnerabilitat i exclusió social.