Després de la demanda de CCOO

La Comissió Europea (CE) qüestiona que les lleis espanyoles siguin eficaces per fer que es respecti la jornada laboral


CCOO porta molt temps lluitant contra la prolongació de la jornada en el sector financer. 
Després de diverses demandes de CCOO perquè les empreses registrin la jornada de la seva plantilla, el Tribunal Suprem va interpretar que l'article 35.5 de l'Estatut delsTreballadors no obliga a les empreses a realitzar un registre de la jornada diària. Davant aquesta sentència, CCOO va sol?licitar a l'Audiència Nacional que s'elevés com a qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la possible contradicció entre la legislació espanyola i les directives europees sobre temps de treball i la salut. 



La CE es pronuncia amb claredat
La CE entén que la legislació espanyola contravé les directives europees relatives a l'ordenació del temps de treball i la salut. La Comissió té dubtes de l'eficàcia dels mitjans de control previstos en l'ordenament jurídic espanyol per garantir que la durada máxima del temps de treball i els períodes mínims de descans siguin respectats per les empreses. Igualment qüestiona que, el que siguin les empreses les qui portin el registre de les hores extraordinàries realitzades garanteixi el compliment de les obligacions contingudes en la Directiva, ja que, a la pràctica, deixa íntegrament a les seves mans el registre de la realització d'hores extraordinàries i no permet a les persones treballadores, als seus representants legals, ni a les autoritats laborals fiscalitzar que la durada màxima del temps de treball i el temps de descans siguin respectats.

Si no existeix registre, difícilment es poden provar les hores extra.
Igualment, la CE considera que en ser les persones treballadores les que, en cas de reclamació judicial, suporten la càrrega de la prova de les hores extraordinàries realitzades, la inexistència d'un registre oficial de la jornada de treball fa extremadament difícil, si no impossible, l'exercici dels drets conferits per l'ordenament jurídic de la UE i posa en dubte l'efectivitat de les Directives europees.

L'informe de la CE dóna la raó a CCOO
En conseqüència, la CE dóna suport a l'argument de CCOO de que la legislació espanyola, interpretada pel Tribunal Suprem, no garanteix els drets de les persones treballadores i avala la proposta de CCOO de modificar la legislació.

Igualment, de l'informe es desprèn que per poder conèixer quan una hora extraordinària aconsegueix aquesta consideració, i tenir un control efectiu sobre elles, és necessari disposar de mecanismes per controlar la durada de la jornada laboral ordinària, ?en cas contrari, quedaria buida de sentit l'obligació de registrar les hores extraordinàries?.

Esperem que el TJUE prengui en consideració aquestes observacions i es pronunciï a favor de l'obligatorietat per a les empreses de portar un registre diari de la jornada de les treballadores i els treballadors.

CCOO seguirà lluitant contra les prolongacions de jornada
CCOO seguirem combatent per tots els mitjans aquesta xacra que són les prolongacions de jornada que, a més de deteriorar la nostra salut, ens impedeixen fer efectiva la conciliació de la vida laboral, amb la personal i familiar.