REGISTRE DE LA JORNADA: L'AEB i LA CECA ES TREUEN LES CARETES


La reunió celebrada aquest dimecres, 19 d'abril, ha finalitzat amb un sabor amarg. Les dues patronals, tant l'AEB com la CECA, per fi han mostrat els seus veritables rostres, evidenciant un cop més el seu nul interès en aquesta negociació, a la qual s'havien vist obligades a acudir per paralitzar, en la mesura del possible, els efectes de la sentència de l'Audiència Nacional i de les múltiples sancions imposades per la Inspecció de Treball.

Però avui, enarborant la recent sentència del Tribunal Suprem, la qual propugna que les empreses no tenen l'obligació d'establir un sistema de registre de la jornada i tira per terra tota la feina feta, les dues representacions patronals han fet seus aquests arguments i pretenen que l'acord, si és que arriba, sigui poc menys que paper mullat. 

CCOO hem posat de manifest el nostre total desacord amb la sentència, ja que considerem que interpreta injustament el sentit de l'article 35 de l'Estatut dels Treballadors, tal com comparteixen els vots particulars que hi ha a la mateixa sentència. Perquè, d'una altra manera, si no es registra fidelment la jornada realitzada, com poden les plantilles demostrar, davant l'empresa, davant la Inspecció de Treball, o davant del Jutjat del Social, totes les hores de més que es treballen i no es cobren? Hem d'admetre que, des d'ara i per sempre, se sap l'hora a la que obligatòriament hem d'entrar a treballar, però mai a quina hora hem de sortir?

L'oferta que fan l'AEB i la CECA de negociar sobre la base d'un acord de bones voluntats, amb clàusules que no tinguin rang normatiu i, per tant, no obliguin a les empreses ni els suposin una sanció pel seu incompliment, suposa per a CCOO la pèrdua d'una magnífica oportunitat per aconseguir, d'una manera pacífica i negociada entre les empreses i els sindicats, la fi de la xacra que suposen les prolongacions de jornada il·legals, amb el corresponent frau a la Seguretat Social que això implica.

Per tant, si les empreses de Banca i Estalvi no volen que aquest tema s'acabi, a CCOO seguirem lluitant per la seva finalització, per la qual cosa continuarem amb el camí que ja havíem començat, a través de constants denúncies davant la Inspecció de Treball, demandes als jutjats del Social, a l?Audiència Nacional, denúncia pública de les prolongacions irregulars de la jornada, del frau a la Seguretat Social que aquestes prolongacions suposen, a través de la via parlamentària per aconseguir un canvi legislatiu... i així com qualsevol altre mitjà al nostre abast.

Malgrat el pas enrere que han donat les patronals, hem acordat continuar negociant fins al final del termini que ens havíem donat, i s'ha fixat la propera reunió per al dia 9 de maig. Esperem que per a aquesta data les dues patronals hagin reflexionat sobre els seus plantejaments i modifiquin la seva proposta. Us informarem degudament de tot això.