MiFID II: PROPOSTES DE CCOO A LA CNMV


CCOO ens hem dirigit a la CNMV per a manifestar-los la nostra preocupació per la demora en la transposició de les directrius de l'European Securities and Markets Authority (ESMA) per a l'avaluació dels coneixements i competències que s'exigiran a les plantilles del sector financer.

També hem traslladat a la CNMV diverses consideracions i propostes sobre la implementació d'aquestes directrius donat que, analitzant els programes formatius que ja s'estan implantant a les entitats i les exigències formatives que estan traslladant cap a les seves plantilles, sembla posar-se en qüestió la nostra professionalitat i coneixements.

Res més lluny de la realitat. Les bancàries i els bancaris som professionals amb una alta qualificació, ja que la gran majoria estem en possessió de titulacions universitàries i fins i tot titulacions de postgrau, a més de rebre -de manera permanent- formació en les nostres empreses sobre productes financers, fiscalitat, legislació, tècniques i habilitats comercials, és a dir, tot el necessari per estar al dia i oferir un servei de qualitat a la clientela.
Si posseïm tota aquesta qualificació i formació per què s'està deixant que entitats de formació i certificadores privades interpretin la normativa europea a la recerca del seu propi interès i lucre econòmic?

Per tot això, hem plantejat a la CNMV diverses propostes, destacant les següents:

- Les titulacions universitàries en Economia i ADE, així com els màsters d'assessorament financer, gestió bancària o similars, han de ser reconegudes a efectes d'estar en possessió de coneixements i competències en matemàtiques financeres, macroeconomia, estadística i econometria, mercat financer i de capitals i mercat de divises.

- La formació interna impartida per les entitats, realitzada i aprovada per la plantilla, haurà de ser reconeguda a fi i efecte d'estar en possessió dels coneixements i competències en les matèries de mercat de capitals i divises, productes de passiu, actiu, i assegurances.

- La formació interna d'obligat compliment per llei sobre LOPD, PBCFT, Abús de Mercat, Conflictes d'Interès, FACTA, Assegurances, etcètera, haurà de ser reconeguda a fi i efecte d'estar en possessió dels coneixements i competències en aquestes matèries.

- L'experiència dilatada en funcions de gestió comercial de productes financers serà valorada a l'efecte d'estar en possessió dels coneixements i competències marcats per l'ESMA.

A més, denunciem que les empreses vulguin descarregar la responsabilitat i tot l'esforç sobre les plantilles per la qual cosa exigim que:

- La formació i preparació de proves es realitzi dins dels horaris de treball i, en cas contrari, es procedeixi a les corresponents compensacions.

- Es reconegui la formació i experiència ja efectuada, més quan gran part d'ella ha estat finançada per la Fundació Tripartida.

- S?elaborin plans de contingència per adaptar els llocs de treball i competències perquè no es puguin aplicar "mesures objectives" traumàtiques.

- Es posin en marxa assegurances de responsabilitat civil que cobreixin a la plantilla.

- Es revisin els codis de conducta de les entitats, amb la participació de la representació laboral, incorporant els principis de la deontologia de la professió i la protecció de l'objecció de consciència.