COMFIA-CCOO signa el Conveni Col·lectiu de Catalunya d’Oficines i DespatxosDesprés de gairebé un any i mig de negociacions, COMFIA–CCOO i Fes–UGT, per la part social, i Foment del Treball i Pimec, per la part empresarial, han signat el Conveni Col·lectiu de Catalunya d’Oficines i Despatxos amb una vigència de 3 anys (2012–2014).

Amb la signatura d’aquest conveni col·lectiu s’aconsegueix garantir les condicions de treball per a més de 120.000 treballadors i treballadores de milers d’empreses i entitats d’arreu de Catalunya que tenen regulades les seves condicions de treball amb referència al conveni d'oficines i despatxos. COMFIA-CCOO de Catalunya valora que amb la signatura d’aquest nou conveni pel sector aprofundeix en una major dignificació i reconeixement dels drets bàsics de treball i fa front a la tendència d’aquests moments que és retallar drets i rebaixar les condicions a costa de recomposar els beneficis en el major nivell possible.

Les principals millores o garantia de condicions que es desprenen el nou conveni són com és recull el comunicat del sindicat:

• Per començar, no hi cap dubte sobre la pèrdua d'ultractivitat ni ara ni més endavant: es blinda el conveni com a garantia mínima bàsica pel sector ara i en el futur. Cap empresa pot aplicar la legislació bàsica ni la Reforma Laboral sense fer servir els mitjans pactats en el conveni. D'ara en endavant, ampliem la ultractivitat dels 12 mesos a 18 amb submissió final als processos de mediació i arbitratge del Tribunal Laboral de Catalunya.

• La part empresarial va proposar augmentar la jornada laboral i desprès de varies negociacions es conserva les 1.772 hores. Però recordem que en una jornada normal de 40 hores a la setmana, aquest any hi ha 3'5 dies d’excés de jornada que no es reivindica en bona part de les empreses del sector, per tant que continuem tenint 1.772 hores no vol dir que els dies d'excés de jornada no s'hagin de reivindicar empresa per empresa.

• Clàusula salarial actualitzada, 2012-2013 amb 1,4 % d’increment. Pel 2014 tenim AENC II.

• Ampliació dels permisos retribuïts en les malalties de familiar directe i defunció, reflectides en un dia més. També una millor regulació de les excedències especials d'un mes.

• Ampliació de la borsa d’hores de visita mèdica de 12 a 18 i inclusió de supòsit d’assistència a tutories escolars.

• Reconeixement de les hores treballades en diumenges a l’1,75 la hora quan formi part del descans setmanal del treballador (no contemplades amb anterioritat). En aquest punt passem a millorar el preu de l'hora festiva treballada en tres dies especials a l'any com hi havia fins ara, a tot el conjunt dels festius anuals que es treballin, incloent-hi diumenges. Possibilitat de passar de 3 dies l'any a 52 diumenges + 14 festius que no caiguin en diumenge.

• Reconeixement de les parelles de fet als efectes dels permisos contemplats en el conveni. Vella reivindicació, més adequada a la realitat social d'avui, i que per fi ha sortit endavant.

• Regulació de les situacions de teletreball, que es venen donant sense garanties en cada cop més empreses del sector.

• Possibilitat d’establir borses d’hores sindicals de manera més flexible que en el redactat anterior, fent possible que molts comitès puguin optimitzar millor el temps a dedicar sindicalment per una millor defensa de la tasca de representació.

COMFIA-CCOO Catalunya