Makro es planteja acomiadar 150 treballadors, 50 d'ells de tres centres a Catalunya

CCOO Serveis s'oposa a l'ERO amb el que MAKRO pretén tancar tots els seus restaurants


L'empresa Sirta (Grup METRO) pretén acomiadar 150 treballadors i tancar 17 centres (3 centres a Catalunya amb 50 treballadors afectats). L'empresa afirma que l'ERO es presenta per suposades causes productives i pretén deixar obert un únic centre a Alcobendas vinculat a un famós xef, Iñigo Rentat, que ni tan sols és el més productiu. CCOO s'oposa clarament a aquest expedient i afirma que utilitzarà tots els mitjans al seu abast per evitar que es dugui a terme. 


L'empresa Sirta, que gestiona els restaurants dels centres comercials MAKRO, neix fruit d'una escissió d'aquest últim i actualment pertany al grup METRO. El grup es nega en tot moment a tractar el tema amb els representants dels treballadors en el Comitè d'Europeu, tal i com s?havia acordat amb ells en cas de tancament d'una de les empreses del grup.

Aquest grup està sanejat i en l'últim any ha obtingut beneficis per més de 20 milions d'euros. Tot i aquestes dades, l'empresa presenta l'ERO al·ludint a un descens de la demanda i al·legant en tot moment causes productives per adequar-les a la realitat del mercat, quan el que pretén és tancar.

La companyia té 18 centres de treball repartits per tot el país que compten amb una plantilla total de 159 treballadors i treballadores, dels quals vol acomiadar 150 i deixar obert únicament el centre d'Iñigo Rentat. La representació sindical a l'empresa és gairebé inexistent, a excepció dels centres de Màlaga, Bilbao, València i Astúries, que sí compten amb representació legal dels treballadors.

CCOO considera que el procés que ha seguit la companyia fins ara no és del tot clar ni pel que fa a la seva articulació legal ni en la forma en què s'està desenvolupant.

Des d'un primer moment la Direcció ha tractat de mediatitzar la constitució i els integrants de la taula negociadora, tant en convocar a tots els treballadors a una reunió a Madrid pagant totes les despeses (suposadament per parlar de la situació de l'empresa quan la veritable pretensió era, en una reunió dirigida, la de nomenar els integrants de la comissió negociadora, i únicament la personació en la mateixa de CCOO ho va impedir), com en incidir en l'elecció dels representants dels diferents centres valent-se dels mitjans de l'empresa i l'estructura de comandament que ha donat com a resultat que la representació majoritària dels treballadors l'exerceixin els gerents dels centres de treball en comptes dels treballadors no vinculats a la Direcció. 

CCOO ha fet constar les seves reserves davant d'aquests fets en l'acta de constitució i està estudiant si el procés ha reunit les garanties democràtiques que la llei exigeix.

El sindicat s'oposa de manera rotunda a aquest acomiadament col·lectiu que pretén tancar de facto la companyia, ja que afectaria més del 94% de la plantilla. Considera que s'utilitza la fórmula de l?ERO per causes productives únicament amb la finalitat de no complir els seus compromisos amb els representants dels treballadors a nivell europeu i eludir el lliurament de la documentació econòmica tant de l'empresa com del grup, que suposaria presentar un expedient de tancament per causes econòmiques. Tot això atempta greument, segons el parer de CCOO, contra el principi de bona fe negociadora que la llei exigeix en els processos d'acomiadament col·lectiu.

CCOO afirma que utilitzarà tots els mitjans de què disposa per evitar que es compleixin les pretensions de la companyia.

Serveis CCOO Catalunya